Husk at tjekke backup’en

Contact An Agent

Husk at tage backup! Den besked er efterhånden blevet prædiket så mange gange over de senere år, at det er de færreste, som arbejder bare perifert med it, som ikke har hørt sætningen.

Og som erfaren it-konsulent, synes jeg efterhånden også at jeg kan se, at budskabet er nået frem. Langt de fleste virksomheder har i dag fornuftigt styr på deres backup strategi. Og procedurerne er lagt fast, så alle ved, hvem der har ansvaret for backup og hvem som tager over, når den backup ansvarlige eksempelvis er fraværende pga. sygdom, kursusaktivitet eller ferie.

Og også selve de fysiske backup medier er i dag af så god en kvalitet, at man kan forvente en ganske stabil drift på sit backup system. Men faktisk kan dette godt være lidt af en sovepude. Fordi, når backup lige pludselig bare bliver noget man er vant til fungerer og der aldrig meldes fejl under selve backup rutinen, så glemmer mange også lidt efter lidt, at selv om backup jobbet ikke gør knuder, så er det helt essentielle jo, at man skal kunne genindlæse sine data, hvis dette en dag bliver nødvendigt. Så det nye mantra må være: Husk at tjekke backup’en!

Og den eneste måde at sikre på at backup’en fungerer 100% som den skal, og at data kan genskabes når det bliver nødvendigt, er ved at foretage løbende tests, hvor man rent faktisk foretager en genindlæsning af data fra backup’en. Så ved man med stor sikkerhed, at det også kan lade sig gøre den dag, hvor det virkelig er påkrævet. Og det er ikke bare nogle få dokumenter, man skal foretage en genindlæsning af, for at sikre, at systemet fungerer. Man bør foretage regelmæssige tjek af alle de typer data, som man tager backup af.

Og der er egentlig mange former for backup at holde styr på ude i virksomhederne i dag. Der er selvfølgelig ganske almindelig backup af flade filer, så som dokumenter, billeder, regneark og lignende. Men mange virksomheder har f.eks. også egne mail- eller database servere, som der skal tages en sikkerhedskopi af. Og de senere år er antallet af virtualiserede servere steget ganske betragteligt. Og dette har givet endnu en ny type backup til samlingen, som man skal sørge for at holde styr på.

Specielt den sidste type backup har givet plads til nye ”spillere” på et ellers ganske fasttømret marked for backup produkter. En af de aktører, som har vundet frem over de seneste år er Veeam, som med deres produkter til backup af virtuelle servere, virkelig har ramt markedet på et tidspunkt, hvor behovet er eksploderet.

Har firmaet ikke selv den fornødne kapacitet og know-how internt i virksomheden, er det vigtigt at hyre et godt eksternt it-firma til at bistå med backup opgaverne. Det kan være vitalt for virksomheden, at der er styr på sikkerhedskopieringen.